Graf van Nefertari gesloten

Ramses II als een ioenmoetef-priester in QV66, het graf van Nefertari.Het graf van koningin Nefertari wordt beschouwd als een van de best bewaarde en mooi gedecoreerde tombes uit het oude Egypte. Schilderingen zijn aangebracht op vrijwel elk beschikbaar oppervlak van het graf, inclusief duizenden sterren die tegen een blauwe achtergrond op het plafond zijn geschilderd. Het Getty Conservation Institute heeft in de jaren ’80 en ’90 een grondige restauratie aan het graf doorgevoerd. Deze wetenschappelijke organisatie houdt regelmatig toezicht op het graf. Zoals uit onderstaande afbeelding blijkt, heeft het pleisterwerk op de wanden opnieuw te lijden aan scheurtjes die de prachtige oude schilderingen ernstig schade kunnen berokkenen. De schade staat in verband met een combinatie van een te hoge vochtigheid en temperatuurswisselingen ten gevolge van bezoekers aan het graf. Daarnaast is er ook een onomkeerbaar geologisch proces gaande. Een recente lichte aardbeving heeft een zeer langzame beweging veroorzaakt in de kalksteenrots van het het Dal der Koninginnen. Dit heeft het scheurproces versneld.

Het graf van koningin Nefertari is opnieuw gesloten vanwege conserveringswerkzaamheden.  Het is onduidelijk wanneer het beroemde graf weer voor het publiek wordt geopend. Op vrijdag 1 maart 2024 heeft De Egyptische branchevereniging voor reisorganisaties alle Egyptische reisleiders en gidsen van de acute sluiting op de hoogte gebracht. Er is nog geen officiële aankondiging gedaan door de Egyptische Hoge Raad van Oudheden.

Onderzoeksresultaten aan het graf van Nefertari.

Onderzoeksresultaten aan het graf van Nefertari.

Ga voor meer informatie over het behoud van de tombe van Nefertari naar www.nefertaritomb.com.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.