Graf ontdekt in de Thebaanse wadi’s

Het in Wadi C ontdekte graf ligt onder het graf van Neferoera.

Het in Wadi C ontdekte graf ligt onder het graf van Neferoera – Foto AFP

Op zaterdag 14 januari 2023 werd bekend gemaakt dat de Britse archeoloog Piers Litherland met zijn team een graf uit de 18de dynastie heeft ontdekt in de Thebaanse wadi’s op de westoever van de Nijl bij Loeksor. De wadi’s die ten westen van de belangrijkste Thebaanse heuvel El-Qoern liggen, werden voor het laatst officieel verkend door Howard Carter in 1916 en 1917. Carter suggereerde destijds dat deze wadi’s de graven zouden kunnen bevatten van de leden van de koninklijke familie uit de 18de dynastie. Om de zijtakken van de hoofdwadi te onderscheiden, had Carter de lege beddingen een letter van het alfabet gegeven. Dit gebied is ook de plaats waar volgens Huub Pragt de verborgen tombe van Hogepriester en koning Mencheperra zou kunnen liggen. Het is zeer wel denkbaar dat deze Thebaanse farao uit de 21ste dynastie een verscholen prinsessengraf uit de 18de dynastie heeft hergebruikt. Het is zelfs goed mogelijk dat de nabestaanden van Mencheperra niet de eersten zijn geweest die hiervan gebruik hebben gemaakt. Ook van zijn voorgangers, de Hogepriester van Amon Pianch en zijn opvolger en farao Herihor is geen enkel grafvoorwerp bekend. Talloze graffiti die uit hun tijd dateren zijn namelijk in deze wadi’s op de rotswanden achtergelaten door arbeiders en priesters.
De vondst door Litherland is gedaan in Wadi C, vooral bekend om het graf van prinses Neferoera, de dochter van koningin Hatsjepsoet. De ingang van het graf van Neferoera bevindt zich hoog in de rotswand, op de foto nog net bovenaan te zien. Het recent ontdekte graf is daar ongeveer 16 meter onder gelegen. Regenwater dat in de oudheid naar binnen moet zijn gelopen, heeft het graf zwaar beschadigd.

Lees het artikel: Egypt unveils ancient royal tomb in Luxor.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.