Egyptenaren fokten bavianen in gevangenschap

Schedels van bavianenmummies

Schedels van bavianenmummies

Op dinsdag 5 december 2023 werd bekend gemaakt dat onderzoekers van het Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen hebben ontdekt dat in het oude Egypte bavianen in gevangenschap werden gehouden in een fokprogramma met als doel dieren te mummificeren.  werden. Dat de oude Egyptenaren dieren mummificeerden was natuurlijk al veel langer bekend. Maar nu is vastgesteld dat bavianen in Nubië werden gevangen en in Egypte in gevangenschap werden gehouden. De onderzoekers Bea De Cupere en Wim Van Neer hebben 36 mummies van bavianen onderzocht. Deze dierenmummies zijn afkomstig uit de Thebaanse Wadi die bekend staat als Gabbanat el-Qoeroed wat ‘Dal van de Apen’ betekent. Voor archeologen geen onbekende plaats. Het is het gebied dat op de westoever van Loeksor achter het Dal der Koninginnen is gelegen. De hoofdwadi vertakt zich in vier secties die Wadi A, B, C en D worden genoemd. Wadi Gabbanat el-Qoeroed vormt samen me Wadi el-Gharby de zijtakken genaamd Wadi E, F en G. Dit is het gebied waar in de roman De Verborgen Tombe het graf van Mencheperra vlakbij zou zijn gelegen. De mummies die zijn onderzocht dateren tussen 800 en 500 v.Chr. De resten werden al in het seizoen 1905-1906 ontdekt door Franse zoölogen Louis Lortet and Claude Gaillard. Lortet was de toenmalige directeur van het Muséum d’Histoire Naturelle de Lyon, waar de mummies nu nog steeds worden bewaard. Slechts vier bavianen zagen er volgens de onderzoekers gezond uit, alle anderen vertoonden gebreken. Vaak hebben ze gebogen ledematen, wat typerend is voor rachitis. Dat komt door een tekort aan vitamine D, als gevolg van te weinig zonlicht. Dat suggereert dat de dieren in gevangenschap zijn geboren en getogen.

Lees het artikel: Eerst ondervoed in gevangenschap, daarna gemummificeerd en aanbeden: het leven van bavianen bij de oude Egyptenaren.
Lees ook: Ancient Egypt’s sacred baboons had tough lives, study suggests.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.