Dodenboek van Qenna gepresenteerd

Dodenboek Qenna restauratie - Rijksmuseum van Oudheden Leiden

Dodenboek Qenna restauratie – Rijksmuseum van Oudheden Leiden

Op woensdag 22 juni 2022 is het Dodenboek van de koopman Qenna voor het eerst in zijn totaliteit aan het museumpubliek gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In de bijna tweehonderd jaar dat het dodenboek van Qenna in het Rijksmuseum van Oudheden wordt bewaard, is de papyrus verschillende keren gerepareerd. Vlak na aankoop werd het aan de achterzijde verstevigd met een dun en transparant papier, het zogenaamde papier végétal. Een groot deel van de Egyptische papyruscollectie is hiermee in de negentiende eeuw gerepareerd. De afgelopen jaren zijn alle 38 delen van de papyrus van Qenna gerestaureerd in de ateliers van het museum. Daarbij hebben de restauratoren de oude reparaties verwijderd, omdat die schade veroorzaakten, en de vellen geconserveerd en ingelijst. Op de voorzijde van de papyrusvellen is in het verleden een soms dikke laag lijm aangebracht. Dat veroorzaakte spanning op het materiaal en daarom begon de restauratie met het verminderen van de lijmlaag. Aan de achterzijde is het witte papier er voorzichtig afgeweekt, waardoor de papyrus nu minder bobbelt. Loszittende stukjes papyrus en pigmenten zijn vastgezet met een verdunde lijmoplossing. Alle vellen zijn uiteindelijk tussen twee glasplaten gemonteerd, zodat ze zowel aan de voor- en achterkant goed te onderzoeken zijn. De papyrus is nog tot en met zondag 4 september 2022 op de eerst verdieping van het museum te bewonderen.

Luister naar het radio-interview op woensdag 22 juni 2022 met conservator Daniel Soliman en restaurator Eliza Jacobi voor het programma Spraakmakers: Daniel Soliman en Eliza Jacobi over ‘De papyrus van Qenna’.

Luister naar het radio-interview op zaterdag 25 juni 2022 met egyptoloog Huub Pragt voor het programma Nieuwsweekend: Rijksmuseum van Oudheden Leiden toont voor het eerst haar oudste aanwinst.

Lees de eerdere berichten over het Dodenboek van Qenna.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.