Catacombe ontdekt in Toena el-Gebel

Sinds 1989 doet een interdisciplinair team van de Universiteit van Caïro en de Ludwig Maximilians-Universiteit uit München onderzoek in de archeologische site Toena el-Gebel. Dit is de necropool bij Hermopolis Magna, de oude hoofdstad van de 15ste Opper-Egyptische gouw en het belangrijkste cultuscentrum van de god Thot. Het grafveld staat vooral bekend om zijn onderaardse catacomben voor mummies van vele duizenden ibissen en bavianen, de heilige dieren van Thot. De begraafplaats ligt aan de rand van de woestijn op zo’n 35 kilometer ten zuid-westen van de stad El-Minya in Midden-Egypte.

Op zaterdag 24 februari 2018 maakte Chaled el-Enani, de Egyptische minister van Oudheden, bekend dat voor het eerst een catacombe met menselijke mummies is ontdekt in deze necropool. Er zijn zes sarcofagen, twee aardewerk mummiekisten en zeventien mummies aangetroffen. Ook zijn twee demotische papyri en een groot aantal sjabties gevonden. De catacombe ligt acht meter onder het maaiveld en dateert uit de Late Tijd en de Ptolemaeën Tijd.

Bekijk de video van 04:17 in het artikel: Nieuwe dodenstad ontdekt.
Lees het artikel: Egypt discovers new necropolis in Minya.
Lees ook: Archeologen vinden necropolis in Egypte.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.