Amarna gebouwd door kinderarbeid

Tell el-Amarna is voor archeologen vaak zowel een vloek als een zegen met betrekking tot het verwerven van inzicht in het dagelijks leven tijdens het Nieuwe Rijk. Enerzijds biedt de beroemde site in Midden-Egypte een unieke kans om de relatief korte en afgebakende periode waarin de oude stad Achetaton werd bewoond te onderzoeken. Anderzijds is Tell el-Amarna onder invloed van de theologische hervormingen van farao Achnaton zo uitzonderlijk snel uit de grond gestampt, dat het maar zeer de vraag is of de bevindingen die worden gedaan representatief zijn voor de gehele faraonische geschiedenis.
De noordelijke begraafplaats voor gewone burgers is in het seizoen 2014-2015 archeologisch onderzocht. De begraafplaats bevat veel ongedecoreerde graven voor meerdere personen tegelijk. Deze eenvoudige graven zijn gelegen in de richting van de steensteengroeven. Het is waarschijnlijk dat de mensen er begraven liggen in de steengroeven hebben gewerkt of op zijn minst bij het bouwproces van de stad betrokken waren. Forensisch antropologe Dr. Gretchen Dabbs is verbonden aan de Southern Illinois University. Recentelijk heeft zij een uitvoerige analyse toegepast op de skeletten van de 105 overleden personen die in de noordelijke graven zijn aangetroffen. Meer dan 90% van de skeletten heeft een geschatte leeftijd van tussen de zeven en vijfentwintig jaar. De meerderheid daarvan was jonger dan vijftien. Deskundigen veronderstellen nu dat dit Egyptische kinderen waren, die bij families zijn geronseld om een bijdrage te leveren aan de bouw van de nieuwe stad van Achnaton en Nefertiti.

Lees het artikel uit The Guardian: Did children build the ancient Egyptian city of Amarna?

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.