Graf van Anchesenamon ontdekt?

Met de politieke omwentelling in Egypte, is de leidende rol van Zahi Hawass in de Egyptische archeologie sterk verminderd. Toch is hij op de achtergrond nog steeds actief. Op dinsdag 18 juli 2017 liet hij in een interview voor Livescience.com weten dat hij met zijn archeologische team een belangrijke ontdekking gaat doen in de directe omgeving van het Dal der Koningen. Naar eigen zeggen, staat hij op het punt om het graf van koningin Anchesenamon, de echtgenote van Toetanchamon te ontdekken. Deze Egyptische koningin was de derde dochter van Achnaton en Nefertiti. Tijdens de regering van haar vader luidde haar naam Anchesenpaäton. Lees hier het kemet-artikel Anchesenpaäton/Anchesenamon.

Wanneer de ontdekking precies gaat plaatsvinden en welke onderzoekers deeluitmaken van het wetenschappelijke team van Hawass, maakt de in de Verenigde Staten gevestigde wetenschaps nieuwswebsite niet duidelijk. Waar Hawass op doelt is een onderzoek dat feitelijk in 2009-2010 onder zijn supervisie werd uitgevoerd in het Westelijke Dal, vlakbij het graf van farao Eje. Hij duidt dit gebied aan met de term Valley of the Monkeys. Dit is wat hij op donderdag 18 maart 2010 over het onderzoek vertelde:

Our finds there included many ostraca and pottery from the time of Amenhotep III in front of his tomb. The most important things we found in the Valley of the Monkeys are four foundation deposits, each containing pottery, weapons, tools, animal bones and other artifacts. Kent Weeks has published that foundation deposits were not placed before the tomb was built, as they were with temple deposits, but were deposited after the construction. If we study all of the tomb foundation deposits in the Valley of the Kings, we find that some tombs have five deposits while others have four. Therefore, the discovery of four foundation deposits near each other in the Valley of the Monkeys indicates that there could be a tomb nearby, and we hope to find it. I would be very happy if it is the tomb of Ankhesenamun, the wife of Tutankhamun, who married King Ay after Tut’s death. Another exciting possibility is the tomb of Queen Tiye, the wife of Amenhotep III, whose mummy we have recently identified. Both of these queens would be likely to be buried in the Valley of the Monkeys, near the tombs of their husbands. We continue our excavations in this area in the hopes of revealing the secrets of this fascinating place.

Hawass doet het overkomen alsof de vondst van de foundation deposits recentelijk is gedaan en dat er nu een vervolg wordt gegeven aan het archeologische onderzoek.

Lees hier het artikel: King Tut’s Wife May Be Buried in Newly Discovered Tomb.

Geplaatst in Nieuws | Tags , , ,

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.