Wijn uit het graf van koningin Merneith

Tijdens de opgraving in het graf van koningin Meret-Neith in Abydos werden 5000 jaar oude wijnkruiken ontdekt - foto - EC Köhler

Tijdens de opgraving in het graf van koningin Meret-Neith in Abydos werden 5000 jaar oude wijnkruiken ontdekt – foto – EC Köhler

Koningin Merneith (Q) was de zesde vorst van de 1ste dynastie. Ze werd binnen de egyptologie een lange tijd als een mysterieus figuur beschouwd. Maar duidelijk is nu dat ze een vrouw was en de moeder was van koning Den. Toen Djet, de vader en voorganger van Den, overleed, was Den nog te jong om te regeren. Waarschijnlijk trad zijn moeder Merneith daarom op als regentes. Hoeveel jaar ze heeft geregeerd is onbekend, maar ze is de eerste vrouw geweest in het Oude Egypte die machtig genoeg was om als regerend persoon beschouwd te worden. Op een potscherf gevonden in het graf van Den en op fragment 5 van de steen van Palermo staat zij genoemd als ‘moeder van de koning’. Op de potscherf staat ook haar naam tussen alle andere vorsten van de 1ste dynastie.

Op maandag 2 oktober 2023 werd in Abydos officieel bekend gemaakt dat een Duits-Oostenrijks archeologisch team onder leiding van Dr. Christiana Köhler van de Universiteit van Wenen een bijzondere ontdekking heeft gedaan aan het reeds lang bekende graf van koningin Merneith. Men wilde meer te weten komen over deze raadselachtige koningin. Daarom heeft het team haar graf opnieuw grondig bestudeerd. En daar stuitten ze op enkele opmerkelijke vondsten. Zo ontdekten ze er honderden grote wijnkruiken. Enkele van deze kruiken zijn uitstekend bewaard gebleven, met zelfs nog steeds de originele zegels intact. Ze bevatten restanten van wijn die maar liefst 5.000 jaar oud is.

Lees het artikel: Wetenschappers doen opmerkelijke vondst in het graf van mogelijk de allereerste vrouwelijke farao van het oude Egypte.
Lees ook: 5,000-year-old wine unearthed in Egyptian queen’s tomb — behind the ‘exciting’ discovery.
Lees ook: Excavation in Egyptian 1st Dynasty Queen’s Tomb Yields Sealed Wine Jars.
Lees ook: Egypt had an unusually powerful ‘female king’ 5,000 years ago, lavish tomb suggests.
Lees ook: Archaeologists Excavating the Tomb of Egypt’s First Female Pharaoh Found Hundreds of Jars Still Holding Remnants of Wine.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.