Tunnel ontdekt te Gizeh

Het onderzoeksteam dat het grondpenetrerende radaronderzoek in Gizeh uitvoert- foto Higashi Nippon International University

Het grondradaronderzoek in Gizeh – foto Higashi Nippon International University

Op donderdag 9 mei 2024 werd bekend gemaakt dat een team van Japanse en Egyptische onderzoekers een bijzondere vondst heeft gedaan in de nabijheid van de piramide van Chafra te Gizeh. Met behulp van grondradar is een anomalie onder het zand waargenomen. Het betreft een L-vormige tunnel. Het heeft er alle schijn van dat het een ingang van een onderaards graf gaat. Het onderzoek is gedaan ten noorden van de piramide van Chafra in een gedeelte van de necropool waar zich geen mastaba’s aan de oppervlakte bevinden. De ontdekte tunnel loopt eerst kort naar het zuiden en buigt dan af naar het westen. Dat in dit een bovenbouw ontbreekt, wijst mogelijk op een tunnel die tijdens de 6de dynastie, dus aan het einde van het Oude Rijk, is uitgehakt. Vaak eindigen dit soort tunnels dan in het westen bij een grafkamer van een eerder gebouwde mastaba uit de 4de of 5de dynastie. Het grondradar-onderzoek zou wat dat betreft naar het westen mogen opschuiven.

Lees het artikel: Großes Bauwerk im Sand vor den Pyramiden entdeckt — oder doch nicht?

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.