Sachmetbeelden ontdekt in Loeksor

Een groep van 27 beelden van de leeuwingodin Sachmet is ontdekt bij opgravingen aan de tempel van Amenhotep III te Loeksor. De ontdekking is gedaan door de Egyptisch-Europese archeologische missie onder leiding van Hourig Sourouzian. Niet alle beelden hebben de tand des tijds even goed weten te doorstaan en zijn in brokstukken uiteengevallen. Alle beelden zijn uit zwart graniet vervaardigd en ze hebben een maximale hoogte van ongeveer twee meter. De zitbeelden tonen de godin met het anch-teken in haar linkerhand. De standbeelden tonen haar met de papyrusscepter voor haar borst. Op haar leeuwinnenkop draagt de godin de kenmerkende zonneschijf en aan haar voorhoofd prijkt een uraeusslang.

Lees het artikel:  Statues of ancient Egyptian lioness deity Sekhmet uncovered in Luxor.
Lees ook: 27 statues of goddess Sekhmet unearthed in Luxor.
Lees ook: Dozens of black granite statues of a fierce lion-headed goddess known as the Lady of War are discovered in the ancient Egyptian city of Luxor.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.