Online Historizon Winter school ‘Napoleon in Egypte’

Bonaparte in Egypte

Bonaparte in Egypte

De online Winter school ‘Napoleon in Egypte’ gaat op donderdag 4 januari 2024 van start en wordt georganiseerd in samenwerking met reisorganisatie Historizon uit Veenendaal. Deze cursus bestaat uit vier lessen van een uur die zijn verspreid over twee opeenvolgende dagen. Bij iedere lesdag start de eerste les om 14.00 uur. Na een pauze van ongeveer tien minuten start om 15.10 uur de tweede les. Deelnemers kunnen deze onlinecursus rechtstreeks op hun computer of tablet volgen.
Ga online mee aan boord van een Frans fregat uit de Napoleontische expeditie. Weldra bereiken we in 1798 de baai van Alexandrië. Egyptoloog Huub Pragt vertelt u in vier lessen van een uur alles over wat de 167 Franse geleerden, die waren meegereisd, in het mysterieuze land hebben ontdekt. Een van hen was de kleurrijke kunstenaar en archeoloog Dominique Vivant Denon. Hij maakte een aantal schetsen die hij in 1802 in het tweedelige Voyage dans la basse et la haute Egypte publiceerde. Vele andere Franse wetenschappers en kunstenaars die deelnamen aan de expeditie komen ter sprake. Hun onderzoekingen zouden uiteindelijk leiden tot de publicatie van de Description de l’Égypte. Het is ook de tijd waarin de beroemde Steen van Rosetta werd ontdekt. Deze stenen plaat vertoont drie verschillende schriftsystemen die er mede toe hebben geleid dat Jean François Champollion in 1822 het hiërogliefenschrift wist te ontcijferen.

Voor informatie en aanmelden: Winter school ‘Napoleon in Egypte’.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.