Obelisk van koningin Anchesenpepy II ontdekt

Op woensdag 4 oktober 2017 werd bekend dat de Frans-Zwistserse archeologische missie in Zuid-Sakkara het bovenste gedeelte van een enorme obelisk uit het Oude Rijk heeft ontdekt. De rood granieten monoliet heeft zeer waarschijnlijk toebehoord aan koningin Anchesenpepy II, de moeder van koning Pepy II uit de 6de dynastie. Het fragment van de obelisk heeft een hoogte van 2,5 meter. De complete obelisk zal echter de dubbele hoogte hebben gekend. Het imposante stuk steen werd aangetroffen ten oosten van de dodentempel en het piramidecomplex van koningin Anchesenpepy II. Aan een zijde is een inscriptie aangebracht met wat het begin van de titulatuur en de naam van de koningin lijkt te zijn. De top vertoont een kleine inkeping die aangeeft dat de pyramidion ooit was bedekt met een laag bladgoud om de obelisk te laten schitteren in de zon.

Lees het artikel: Archaeologists unearth largest-ever discovered obelisk fragment from Egypt’s Old Kingdom.

Op donderdagochtend 5 oktober 2017 werd Huub Pragt gedurende vier minuten geïnterviewd door NOS Radio 1. Luister daar naar het blok tussen 08.00 en 09.00 uur en schuif de tijdbalk door naar 53.48.
Mede op basis van dit radio-interview verscheen het bericht op de website van NOS: Bijzondere vondst in Egypte: 2,5 meter hoge obelisk van 6-jarige vorst.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.