De raadselachtige Semenchkara

Tablet uit ivoor met de naam van Semenchkara - foto SMAEK Marianne Franke

Tablet uit ivoor met de naam van Semenchkara – foto SMAEK Marianne Franke

Egyptoloog Huub Pragt heeft de overtuiging dat de raadselachtige figuur Semenchkara niemand minder is dan koningin Neferneferoeaton Nefertiti. In de laatste jaren van de regering van haar echtgenoot Achnaton werd ze zijn coregent en kreeg zij een officiële troonnaam in een cartouche. Deze luidde Anchcheperoera. Bij de dood van haar echtgenoot Achnaton, behield ze deze troonnaam en regeerde zij nog een jaar door onder haar nieuw aangenomen Geboortenaam Semenchkara. Dat deze opvatting juist is, wordt door een recente vondst in het Staatliches Museum Ägyptischer Kunst im Kunstareal München ondersteund. Op dinsdag 4 oktober 2022 maakten de wetenschappers van het museum bekend dat zij een klein tablet uit ivoor uit hun eigen museumcollectie hebben bestudeerd. Gesuggereerd wordt dat op het tablet de naam van Semenchkara voorkomt, maar dat is niet zo. Het is een fragment met de Troonnaam en Geboortenaam van Neferneferoeaton, oftewel Nefertiti.

Lees het artikel: Geheimnisvoller Semenchkare.

Bekijk ook de video van 16:59: Neue Erkenntnisse über Tutanchamuns Familie.

De mummiekist uit KV55

De mummiekist uit KV55

In deze documentaire wordt ten onrechte gesteld dat de mummiekist uit KV55 voor Achnaton is gemaakt en later is hergebruikt voor Semenchkara. Uit eerder onderzoek is duidelijk gebleken dat de kist oorspronkelijk was gemaakt voor de bijvrouw Kiya en later is hergebruikt voor Achnaton. Dat zijn cartouche is verwijderd is het gevolg van de vondst van het graf door de priesters van Amon aan het einde van de 20ste dynastie. Zij lazen de naam van de in hun ogen ketterkoning en hebben de Troonnaam van Achnaton verwijderd en het gouden gelaat verminkt. Ook de conclusie dat Achnaton ouder dan 30 jaar moet zijn geweest bij zijn overlijden is onjuist. Het is zeer wel mogelijk dat hij 29 of 30 jaar was toen hij stierf. Ook wordt in de documentaire gezegd: ‘Denn auch Semenchkare bezeichnet sich als Sohn eines Königs’. Dit is onjuist.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.