Bezoek de piramide van Choefoe in 3D

Vanaf begin december 2022 is het mogelijk om via een virtuele tour, gemaakt door onderzoekers van de Harvard University, de Grote Piramide Choefoe te bezoeken. In de piramide bevinden zich verschillende gangen en verborgen ruimtes. De tour begint in de tunnel achter het ‘Gat van Mamoen’ dat, zo wordt vermoed, in 820 n.Chr. door grafrovers is uitgehakt. Aan het einde van deze tunnel loopt een dalende gang van ongeveer 1 vierkante meter door tot in de kalksteenrots onder de piramide. Deze lange dalende gang kan door toeristen niet worden bezocht. De opnames zijn met speciale toestemming van de Egyptische Oudheidkundige Dienst gemaakt en vormen daarmee een unieke gelegenheid om in de onafgemaakte onderaardse grafkamer terecht te komen. Zelfs foto’s van deze bijzondere ruimte ontbreken op het internet.
Op min of meer hetzelfde eindpunt van de tunnel achter het Gat van Mamoen loopt een gang, van opnieuw ongeveer 1 vierkante meter, omhoog. Deze stijgende gang komt uit in de Grote Galerij. Deze ruimte met overkragende wanden, leidt naar de Koningskamer in het midden van de piramide.

Lees hier het Nederlandstalige artikel uit Kijkmagazine: Bezoek de Grote Piramide in 3D.
Om de piramide te kunnen bezichtigen dient u nog wel eenmalig een gratis account aan te maken via https://giza.mused.org/

Voor meer soortgelijke virtuele bezoeken aan Egyptische monumenten kijkt u onder: Monumenten in panorama.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.