Wie was Cleopatra?

Cleopatra Netflix

Cleopatra volgens Netflix

Cleopatra VII is een van de beroemdste vrouwen uit de oudheid. Ze werd geboren in 69 voor Christus en ze was de heerser over Egypte van 51 tot 30 v.Chr. Dat was de tijd dat de Ptolemaeën de farao’s van Egypte waren. Na haar dood vielen de Romeinen Egypte binnen.

De trailer van de nieuwe Netflixdocumentaire African Queens: Queen Cleopatra heeft veel beroering veroorzaakt in Egypte. Op woensdag 10 mei 2023 komt de serie uit en kan wereldwijd worden bekeken. Cleopatra wordt vertolkt door de zwarte actrice Adele James. Er doen heel wat verhalen over Cleopatra de ronde, maar over een ding zijn archeologen en onderzoekers het eens. Cleopatra was niet zwart, want de Ptolemeïsche vorsten huwden binnen hun eigen familie, meestal broer en zus, en hadden gezamenlijk een Macedonische achtergrond. De Egyptenaren hebben nu het gevoel dat hun unieke identiteit wordt geclaimd en gestolen door anderen.

Lees het artikel: Egypte niet te spreken over “zwarte Cleopatra” in Netflixserie.
Lees ook: Debat over zwarte Cleopatra in serie: ‘We weten niet veel over haar uiterlijk’.

Op zondag 7 mei 2023 was egyptoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden Daniel Soliman te gast bij Julie Blussé in het Radio 1 programma OVT. Luister vanaf 28:16 gedurende 14 minuten naar het tweegesprek: De huidskleur van Cleopatra.

In de vroege ochtend van woensdag 10 mei 2023 was egyptoloog Huub Pragt te gast bij Stephan Komduur in het Radio 1 programma Vroeg! Het tweegesprek gaat in op wie Cleopatra werkelijk was. De Romeinse geschiedschrijver Cassius Dio omschreef de Egyptische koningin als van een sublieme schoonheid. Ze zou volgens hem ook over een uiterst sensuele stem hebben beschikt. Plutarchus omschreef haar gelaatstrekken echter als ‘onopvallend, in de zin dat deze geen bijzondere indruk wist achter te laten’. Opvallend is dat Cleopatra’s reputatie als een oogverblindende en verleidelijke schoonheid waarschijnlijk afkomstig is van de man die haar afwees: Octavianus, de latere keizer Augustus. Om zichzelf in zijn conflict met Cleopatra en Marcus Antonius in een beter daglicht te plaatsen, liet hij Cleopatra afschilderen als een sluwe verleidster, die haar succes meer aan haar uiterlijk dan aan haar intellect te danken had. De werkelijkheid lag wellicht juist andersom.
Luister een uur lang naar: Wie was Cleopatra?

Op woensdag 10 mei 2023 werd ook geheel onaangekondigd een mooie en informatieve documentaire van 90 minuten beschikbaar gesteld via Youtube over Cleopatra. De documentaire is gemaakt door Curtis Ryan Woodside: Cleopatra.

Op maandag 15 mei 2023 verscheen in het tijdschrift KIJK een interview met Huub Pragt: Wat was Cleopatra’s afkomst?

Meer weten over de laatste farao van Egypte? Bestel dan de cursussyllabus Cleopatra.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.