Zonnemysterie in Grand Egyptian Museum

Zonne-effect op het beeld van Ramses II – Grand Egyptian Museum.

Op zondag 22 augustus 2021 werd bekend gemaakt dat een team van Egyptische ingenieurs van het Grand Egyptian Museum een jaar lang hebben gewerkt aan de nabootsing van de zonne-uitlijning van de tempel van Aboe Simbel. Deze beroemde uit de rotsen gehakte tempel van Ramses II bood de inspiratie om een soortgelijke op de zon gebaseerde uitlijning toe te passen in de entreehal van het nieuwe museum in Gizeh. Twee keer per jaar, op 22 februari en 22 oktober om 5:58 uur in de ochtend, doorkruist een eerste zonnestraal de 66 meter diepe centrale gang in de tempel van Aboe Simbel. De zon schijnt zijn licht vervolgens op drie van de vier godenbeelden in het Heilige der Heilige. Eerst wordt het beeld van Amon-Ra belicht, daarna het beeld Ramses II en tot slot het beeld van Ra-Horachte. Na ongeveer twintig minuten is het zonlicht uit deze ruimte verdwenen. Het bijzondere is dat het beeld van de god Ptah nooit door het zonlicht wordt beschenen. Hij is immers de god van de duisternis.

De ingenieurs hebben dit zonne-effect nu toegepast op het kolossale standbeeld van Ramses II dat staat opgesteld aan de entree van het Grand Egyptian Museum. Het is echter nog volstrekt onduidelijk op welke wijze dit effect tot stand komt. Ook is nog niet bekend gemaakt op welke dag van het jaar en hoelang dit zonne-effect dan kan worden waargenomen.

Lees het artikel: Grand Egyptian Museum recreates sacred solar alignment of Abu Simbel.
Lees ook: For 1st Time, Sun Illuminates King Ramses II’s Face in GEM.

Geplaatst in Nieuws | Tags , , , ,

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.