Zahi Hawass kondigt belangrijke ontdekking aan

Eind februari 2021 werd bekend dat de voormalige Egyptische Minister van Oudheden, Zahi Hawass, met zijn team van Egyptische archeologen een belangrijke vondst heeft gedaan in Loeksor in wat het Westelijke Dal wordt genoemd. Deze bijzondere locatie is feitelijk een zijtak van de Thebaanse wadi waar ook het Dal der Koningen op uitkomt. Het Westelijke Dal is voornamelijk bekend van de koningsgraven WV22 van Amenhotep III en WV23 van Eje. Alleen dit laatste graf was tot voor kort voor publiek toegankelijk.

In een twee uur durende uitzending, die overigens alleen kan worden bekeken wanneer u een abonnement afsluit met Discovery Channel+, vertelt de voormalige minister van Oudheden dat hij al jaren op zoek is naar het graf van Nefertiti. Reeds voor de revolutie van 2011 beweerde Hawass dat hij op het punt stond een belangrijke ontdekking op deze locatie te zullen onthullen. Nu is het eindelijk zo ver. Uit zijn bewoordingen kan men opmaken dat de 73-jarige archeoloog nu uiteindelijk het succes heeft waar hij jaren op heeft gewacht. Hij noemt het vinden van het graf van Nefertiti ‘de grootste ontdekking van de 21ste eeuw’.

Naar aanleiding van de publiciteit rondom zijn vondst in het Westelijke Dal gaf hij een exclusief interview aan Nihal Samir van het Egyptische Engelstalige dagblad ‘Daily News’. Daarin doet Hawass enkele opmerkelijke uitspraken. Lees het gehele interview met Hawass in Daily News: Egypt to announce huge archaeological discovery in Luxor this March: Zahi Hawass.

Lees het artikel: Egypt breakthrough: Nefertiti’s tomb may be located in ‘most sensational find of century’.
Lees het artikel over de vondst: Discovery Sets ‘Valley of the Kings’ Special About Largest Egypt Excavation in 100 Years.
Lees het artikel met een promotievideo van 1:59: Discovery+ Sets ‘Valley of the Kings’ Special About Largest Egypt Excavation in 100 Years.