Webinar Egypte en de sterren

Op dinsdag 17 juni 2020 verzorgde Huub Pragt in samenwerking met reisorganisatie Historizon een webinar getiteld Egypte en de Sterren. Tegen betaling van € 4,95 kan deze webinar tot 31 augustus 2020 worden bekeken.

In het Oude Egypte speelden de sterren een belangrijke rol, zowel in het Dodengeloof als in het dagelijks leven. De Egyptenaren zagen hun goden in de sterren weerspiegeld. Aan de positie van de verschillende hemellichamen werd ieder uur van de nacht bepaald. Een jaarcyclus werd door de Egyptenaren verdeeld in zesendertig sterrenbeelden die een periode van tien dagen bestrijken, decanen genaamd. Een belangrijke rol is weggelegd voor zowel de ster Sirius als het sterrenbeeld Orion. Na zeventig dagen afwezigheid verschenen zij weer aan de horizon. Dit markeerde het begin van het Egyptische nieuwe jaar. De naam voor Sirius luidt in het Egyptisch Sopdet, wat ‘Scherpe’ betekent. De Grieken verbasterden dit tot Sothis.

In deze webinar wordt uitgelegd hoe de piramides uit het Oude Rijk met behulp van de sterren op het noorden werden georiënteerd. Ook zal worden ingegaan op de religieuze achtergronden van het nachtritueel voor de god van het Dodenrijk, Osiris. Daarbij wordt getoond dat in een kapel op het dak van de tempel van de godin Hathor te Dendera een bijzondere voorstelling van de Egyptische sterrenhemel is te zien. Deze ‘Zodiak van Dendera’ vormt een sterrenkaart waarin de tekens van de dierenriem zijn verwerkt. Omdat ook de vijf zichtbare planeten en een zons- en maansverduistering staan afgebeeld, valt deze Egyptische sterrenkaart nauwkeurig te dateren.

Duur: 90 minuten
Kosten: € 4,95
Bestel de webinar: Egypte en de Sterren.

Na aanmelding ontvangt u van Historizon een e-mail met daarin een link naar het Webinar.