Twee nieuwe musea in Egypte

Egypt’s Capitals Museum – Foto: Dik van Bommel

In het najaar van 2021 worden twee nieuwe musea in Egypte voor het publiek opengesteld. Topstukken afkomstig uit het Luxor Museum en het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein zijn naar de twee nieuwe musea overgebracht.

Het eerste museum bevindt zich in het midden van de Nijldelta, in de provinciestad Kafr el-Sjeich. Bekijk hier het Kafr el-Sheikh Museum.

Het tweede museum bevindt zich aan de oostzijde van Caïro in het district met het presidentiële paleis en vele overheidsgebouwen. Het nieuwe museum wordt het Egypt’s Capitals Museum genoemd. Het is een archeologisch museum dat is gebouwd op een oppervlakte van 8500 vierkante meter. Voor het imposante bouwwerk staat een obelisk van Ramses II opgesteld. Het museum vertelt de geschiedenis van de Egyptische hoofdsteden van de prehistorie tot de moderne tijd. De eerste stad die wordt belicht is Memphis, vervolgens zijn Thebe en Minya aan de beurt. Ook via Alexandrië tijdens de Griekse en Romeinse tijd komt men bij Foestat, Fatimidisch Cairo en Khedive Caïro.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.