Twee balsemingsplaatsen en twee graven in Sakkara

Balsemingsplaatsen in Sakkara

Balsemingsplaatsen in Sakkara – foto AP

Op zaterdag 27 mei 2023 werd bekend gemaakt dat archeologen een bijzondere vondst hebben gedaan in Sakkara. De ontdekking werd gedaan bij het heiligdom van de godin Bastet, waar de catacomben van gemummificeerde katten, bekend als het Boebasteion te vinden zijn. Onderzoekers hebben twee balseminigsplaatsen opgegraven, die dateren uit de 30ste dynastie. De eerste is een rechthoekig gebouw met meerdere kamers met stenen bedden van twee meter lang en vijftig cm breed. Deze bedden werden gebruikt voor de mummificatie van mensen. De bedden waren bedekt met gips en hadden goten. Onder de voorwerpen die in de werkplaats zijn aangetroffen, bevond zich aardewerk en rituele voorwerpen die werden gebruikt bij de mummificatie. De tweede is ook rechthoekig van vorm en is gebouwd met lemen muren en stenen vloeren. Het bestaat uit verschillende kamers waar heilige dieren werden gemummificeerd. Er werden ook bronzen gereedschappen gevonden die bij het mummificatieproces werden gebruikt. De werkplaats bevatte vijf stenen bedden, kleiner dan die waren ontdekt in de werkplaats voor het balsemen van mensen.
Er zijn ook twee graven ontdekt. De eerste mastaba dateert uit de 5de dynastie en vertoont een geschilderde stenen gevel. De namen van de overledene staat in de gevel gegraveerd, Ny-hesoet-ba. Hij was opzichter van de acteschrijvers en priester van Horus en Maät.
Het tweede graf dateert uit de 18de dynastie. De naam van de eigenaar luidt Mencheper. Hij was een priester van de Kanaänitische godin Qadesh. Het graf is rechtstreeks uit de rots gehouwen en heeft een versierde doorgang en bovendorpel met de namen van de overledene en zijn vrouw.

Lees het artikel: Egypte onthult nieuw ontdekte tombes en werkplaatsen in necropolis.
Bekijk de video van 44 seconden: Egypte toont eeuwenoude net ontdekte tombes en werkplaatsen

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.