Tunnel ontdekt onder de tempel te Taposiris Magna

Kathleen Martinez begint aan onderwaterarcheologie bij Taposiris Magna

Kathleen Martinez begint aan onderwaterarcheologie bij Taposiris Magna. Foto: Kathleen Martinez-Nazar/Taposiris Magna Project

De Amerikaanse televisiezender CNN publiceerde op vrijdag 11 november 2022 een artikel over de ontdekking van een gangenstelsel onder de tempel van Taposiris Magna met een totale lengte van meer dan meer 1300 meter. Het artikel opent met de mededeling dat Kathleen Martinez, als archeoloog verbonden is aan de Universiteit van Santo Domingo uit de Dominicaanse Republiek. Ook zou ze, na al bijna 20 jaar op zoek te zijn naar het verloren gewaande graf van Cleopatra, nu wel heel erg dicht bij de laatste rustplaats van de vermaarde Egyptische koningin zijn gekomen.

Het is niet voor het eerst dat in persberichten wordt gemeld dat archeologen op het punt staan om het graf van Cleopatra te ontdekken. Soortgelijke spannende berichten worden ook met regelmaat verspreid over het graf van een andere Egyptische koningin, namelijk Nefertiti. Beluister in dat kader het radio-interview dat Huub Pragt gaf op dinsdag 21 april 2009, waarbij hij zijn twijfel uitsprak over het vinden van het graf van Cleopatra.
Op maandag 30 juli 2018 kondigde Moestafa Waziri aan dat een Egyptisch archeologisch team op het punt stond om te Taposiris Magna het graf van de beroemde koningin Cleopatra VII te ontdekken. Lees het artikel: Graf van Cleopatra mogelijk ontdekt. Op vrijdag 17 juli 2020 is dit onderwerp opnieuw ter sprake gekomen in het nieuwsbericht met de titel Cleopatra weer bijna gevonden.

Wat de berichtgeving over de op handen zijnde ontdekking van het graf van Cleopatra VII nu zo anders maakt, is dat gesproken wordt over onderaardse gangen die in de richting van de nabij gelegen Middellandse Zee gaan. Het houdt in dat Martinez met haar team de komende periode een nieuwe weg in zal slaan en zich gaat richten op onderwaterarcheologie. Uit een verklaring van het Ministerie van Toerisme en Oudheden kan worden opgemaakt dat de Egyptische kustlijn ter hoogte van Taposiris Magna door de eeuwen heen geteisterd is door aardbevingen. Hierdoor zouden delen van de tempel kunnen zijn ingestort en onder de golven zijn verdwenen. Dat laatste is erg onwaarschijnlijk, gezien het feit dat de aan Osiris gewijde tempel boven op een heuvel staat op enkele honderden meters afstand van een geasfalteerde kustweg waarvan geldt dat aan de andere zijde, nog eens enkele honderden meters verderop, pas het strand en de zee te vinden is.

Lees het artikel: Tunnel discovered beneath Egyptian temple may lead to Cleopatra’s tomb, archaeologist says.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.