Tunnel in de piramide van Choefoe

De chevron boven de ingang van de piramide van Choefoe.

De dubbele chevron boven de ingang van de piramide van Choefoe.

Op donderdag 2 maart 2023 maakte Moestafa Waziri, het Hoofd van de Egyptische Hoge Raad van Oudheden, bekend dat een negen meter lange tunnel is ontdekt achter de dubbele chevron boven de huidige ingang van de piramide van Choefoe.

Lees het artikel: Corridor Discovered in Great Pyramid “Could Be Protecting The Actual Burial Chamber”.

Bekijk de video van vijf minuten waarin wordt getoond dat men gebruik heeft gemaakt van een endoscoop bij het maken van foto’s aan de binnenzijde van de tunnel: ScanPyramids SP-NFC 2023 Report.

Tijdens zijn verblijf in Egypte gaf Huub Pragt op donderdag 2 maart 2023 een interview voor Radio 5. Luister hier naar de opname van vijf minuten: Nieuwe tunnel ontdekt in de piramide van Cheops.

Op datzelfde moment werd de Belgische egyptologe Marleen Reynders geïnterviewd door de Vlaamse zender Radio1.
Luister naar het vraaggesprek van 8 minuten: Mysterieuze tunnel ontdekt in piramide van Cheops dankzij scantechniek.
Bekijk de Duitstalige video van 9:57 waarin Christian Grosse van de Technische Universität München wordt geïnterviewd 4500 Jahre alt: Neue Kammer in Cheops-Pyramide entdeckt.

Lees de eerdere verschenen berichten over het ScanPyramids project:

Holle ruimte ontdekt in de grote piramide van Choefoe

Miniscule robots in piramide van Choefoe

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.