Theatervoorstelling Tijdje Terug

Op woensdag 19 december 2018 gaven egyptoloog Huub Pragt en Natuurkundige Richard de Jong een eenmalige theatervoorstelling in de Taffehzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het was 200 jaar geleden dat museum zijn deuren opende voor het publiek.

De twee wetenschappers deden een nooit eerder vertoond experiment waarbij het reizen door de tijd mogelijk werd. Omdat voorzichtigheid was geboden besloot het tweetal om binnen de muren van het museumgebouw te blijven en slechts 200 jaar terug te reizen. Wellicht dat zij Caspar Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden, zouden kunnen waarnemen. Niet alles verliep naar wens. Het tweetal bleef aanvankelijk wel op dezelfde locatie maar de tijd terug schoot door naar het jaar 107 n.Chr. Ze bevonden zich bij Matilo, het Romeinse legerkamp in de tijd van keizer Trajanus. Na moeizame omzwervingen via Rome, Athene en Delphi is het hen gelukt om weer veilig thuis te komen in 2018. Richard de Jong, nu overtuigd van zijn ontdekking, koos er echter voor om de jeugddroom van Huub Pragt te gaan realiseren, een ontmoeting met Nefertiti. Ondanks de waarschuwingen van zijn vriend, reisde Richard af naar de stad Achetaton in het jaar 1337 v.Chr. Daar had hij een ontmoeting met de beeldschone koningin van Egypte. Na de dood van haar echtgenoot Achnaton ontstond een liefdevolle vriendschap tussen Nefertiti en Richard, die inmiddels de Egyptische naam Semenchkara had aangenomen.

Bekijk de animatie waarin Nefertiti haar liefde betuigt aan Semenchkara.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.