Seqenenra Tao II stierf op het slagveld

De mummie van de Thebaanse vrijheidsstrijder en koning Seqenenra Tao II werd samen met de mummies van farao’s uit het Nieuwe Rijk in 1881 in Loeksor ontdekt in de cachette DB320. De mummie werd aan het begin van de 20ste eeuw uit de doeken gedaan. Al snel werd duidelijk dat het hoofd van de mummie van Seqenenra Tao II vijf diepe wonden vertoonde. Onder wetenschappers is langdurig gedebatteerd over de exacte doodsoorzaak. Verscheidene onderzoeken – waaronder een röntgenonderzoek in de jaren zestig – toonden aan dat de overleden koning weliswaar ernstige hoofdwonden had opgelopen, maar andere verwondingen aan zijn lichaam werden niet vastgesteld. Zijn mummie lijkt ook haastig te zijn gebalsemd. De Röntgenfoto’s laten zien dat er geen poging was gedaan om de hersenen te verwijderen of extra linnen aan de schedel of ogen toe te voegen. Volgens James E. Harris en Kent Weeks, die destijds het forensisch onderzoek uitvoerden, is de mummie van Seqenenra Tao II de slechtst bewaarde van alle koningsmummies die in het Egyptisch Museum worden bewaard. Zij merkten daarbij op dat een vieze, olieachtige geur de ruimte vulde op het moment dat de mummiekist werd geopend. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het slechte balsemingsproces en de afwezigheid van het gebruik van het absorberende natron, waardoor er wat lichaamsvloeistoffen in de mummie achterbleven ten tijde van de begrafenis. Op basis hiervan werd tot 2009 aangenomen dat de koning ofwel was omgekomen in de strijd tegen de Hyksos ofwel in een samenzwering werd gedood tijdens zijn slaap. De Britse egyptoloog Garry Shaw onderwierp de verscheidene hypotheses over de mummie van de Thebaanse vorst aan een diepgaand onderzoek waarbij ook tekstuele bronnen en statistische gegevens zijn betrokken. Hij kwam tot de conclusie dat de meest waarschijnlijke oorzaak van Seqenenra’s dood een ceremoniële executie moet zijn geweest. In juli 2020 werd deze hypothese nog meer verfijnd. De Britse archeoloog en expert in gevechtstechnieken, Robert Mason, gaat ervan uit dat de Egyptische koning uit de 17de dynastie aanvankelijk ernstig gewond is geraakt op het slagveld, maar uiteindelijk door zijn rivaal de Hyksos-leider om het leven is gebracht.

Bekijk de video van 3:22: Who was King Seqenenre Tao?

Op zaterdag 20 februari 2021 werd bekend gemaakt dat de Egyptische Sahar Saleem, hoogleraar radiologie aan de universiteit van Caïro, een opzienbarende vondst heeft gedaan aan de mummie van Seqenenra Tao II. CT-scans van de mummie onthullen nieuwe details over zijn hoofdletsel, inclusief voorheen niet-ontdekte laesies die de Egyptische balsemers vakkundig hebben weten te verbergen. De handen van de mummie waren gebogen en gebald, maar er zijn  geen verwondingen aan zijn onderarmen te zien. Saleem vermoedt daarom dat de handen van Seqenenra Tao II waren vastgebonden toen hij stierf. Hij zou mogelijk gevangen zijn genomen op het slagveld en daarna geëxecuteerd door meerdere personen.

Lees het artikel: Egyptian pharaoh was executed on the battlefield, mummy reveals.

Lees het wetenschappelijke rapport: Computed Tomography Study of the Mummy of King Seqenenre Taa II: New Insights Into His Violent Death.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.