Piramide van Senwosret II open

Vanaf vrijdag 28 juni 2019 is de voornamelijk uit tichelstenen opgebouwde piramide van farao Senwosret II uit de 12de dynastie voor publiek geopend. Deze piramide is op een heuvel gelegen tussen het Nijldal en de Fayoem bij het dorp El-Lahoen.

De piramide is in 1890 voor het eerst onderzocht door de Britse archeoloog William Flinders Petrie. In tegenstelling tot alle overige Egyptische piramiden die hun ingang aan de noordkant hebben, is de ingang van de piramide Senwosret II een verticale schacht onder een graf van een prins.

De basis van de piramide had oorspronkelijk een lengte van 106 meter. Met een hellingshoek van 42°35′ zal het bouwwerk een hoogte van 48 meter hebben gehad. De piramide was gebouwd volgens een voor het Middenrijk nieuwe techniek. Grote blokken kalksteen werden diagonaal geplaatst en de ruimte ertussen werd opgevuld met tichelsteen en gruis. De piramide werd tot slot bedekt met blokken kalksteen. Op deze manier kon de piramide veel sneller worden gebouwd. Het nadeel was dat het grafbouwwerk veel minder duurzaam was dan de piramiden uit het Oude Rijk. Een lange gang leidt naar de met granieten wandplaten beklede grafkamer. Daar bevindt zich de granieten sarcofaag van de farao.

Lees het artikel: El-Lahun Pyramid to be opened for 1st time.