Oudste bierbrouwerij opgegraven in Egypte

De overblijfselen van een rij biervaten te El-Mahasna – Egyptian Ministry of Antiquities – AFP

Op zaterdag 13 februari 2021 werd bekend gemaakt dat aan de rand van het Egyptische dorpje El-Mahasna de oudste bierbrouwerij ter wereld is opgegraven. Deze archeologische site ligt tien kilometer ten noorden van Abydos. Feitelijk is er sprake van een herontdekking. In het seizoen 1900-1901 was de Britse archeoloog John Garstang hier al actief. Hij trof er toen de restanten van een belangrijke prehistorische nederzetting aan, inclusief de restanten van de nu opnieuw blootgelegde bierbrouwerij. Garstang interpreteerde zijn vondst echter als de restanten van pottenbakkersovens. Na deze ontdekking werd de site al weer spoedig onder het woestijnzand bedolven zonder dat de exacte locatie goed was vastgelegd. De Amerikaanse archeologen Matt Adams van het Institute of Fine Arts in New York en Deborah Vischak van Princeton University hebben in het najaar van 2020 de locatie weten te traceren. Naar nu blijkt gaat het om de oudste brouwerij ter wereld. Daarnaast vormt de brouwerij een omvangrijk complex, vooral wanneer in ogenschouw wordt genomen dat het dateert uit de tijd van koning Narmer, de eerste farao die Opper- en Neder-Egypte wist te verenigen. Dat is in de periode rond 3150 v.Chr. Pas 500 jaar later zou de eerste piramide worden gebouwd in Egypte.
De bierbrouwerij was verdeeld over acht grote units die werden gebruikt voor de bierproductie. Elke unit bevatte ongeveer veertig aardewerken potten met een diameter van 2,5 meter die over twee rijen waren verdeeld. Een mengsel van gemalen granen en water dat voor de bierproductie werd gebruikt, werd in de vaten verwarmd. Elk brouwvat werd op zijn plaats gehouden door verticale balken uit tichelsteen die in een ring rondom het vat in de grond waren geplaatst. Het onderzoek van de archeologen heeft aangetoond dat hier bier op grote schaal werd geproduceerd. Men gaat uit van een opbrengst van ongeveer 22.400 liter per dag. De archeologen gaan ervan uit dat de brouwerij op deze plaats werd gebouwd om in de behoefte te kunnen voorzien voor de offerrituelen rondom de graven van de koninklijke familie en hun hofhouding in het nabijgelegen Abydos.

Lees het Engelstalige artikel: Egypt unearths ‘world’s oldest’ mass-production brewery.
Lees ook: Egypt unearths world’s oldest-known beer factory.
Lees het Nederlandstalige artikel: Mogelijk oudste bierbrouwerij ter wereld ontdekt in Egypte.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.