Nederlanders maken digitale 3D modellen van Egyptische graven

In november 2022 is een drie man sterk team van het Geo-ICT bedrijf CGI naar Loeksor afgereisd om daar met 3D fotografie, laserscanning en GNSS-apparatuur aan de slag te gaan. Het team had eerder al in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een digitaal 3D model gemaakt van de Taffeh-tempel.
Geodeet Robert Voûte is gevraagd om met zijn kennis van de Geodesie mee te helpen met het verhogen van de kennis van landmeetkunde onder archeologen, die met hun teams opgravingen doen. Dit heeft afgelopen jaar geresulteerd in het verzoek van de Universiteit van Leiden om dit ook te doen bij de ‘clearing’ van het lang geleden opgegraven graf TT45 op de westoever van de Nijl te Loeksor. De vraag was om een zeer nauwkeurig 3D computermodel van dit ondergrondse graf te maken. En om alles goed vast te leggen zodat het bestuderen van dit graf ook mogelijk kan worden zonder naar Egypte af te reizen. Robert Voûte heeft vervolgens twee collega’s gevraagd om met hun kennis van fotogrammetrie (3D fotografie) en GNSS (GPS) plaatsbepaling, hem te helpen bij dit project.

Beluister de podcast van 19:57 via Spotify: 3D GEO-ICT in Egypte.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.