Musée Champollion te Grenoble

Het landgoed van de familie Champollion te Vif.

Op zaterdag 5 juni 2021 werden in het Franse dorpje Vif, vlakbij de stad Grenoble, de deuren geopend van een museum dat is gewijd aan de geboorte van de egyptologie. Dit nieuwe Musée Champollion is gehuisvest in het voormalige landgoed van de familie Champollion. Het heeft een eigen park van twee en een halve hectare en een woonhuis met bijgebouwen. In het museum wordt een eerbetoon gebracht aan twee illustere broers. Jean-François Champollion (1790-1832), de ontcijferaar van het hiërogliefenschrift, mag worden beschouwd als de vader van de egyptologie. Zijn twaalf jaar oudere broer Jacques-Joseph Champollion-Figeac (1778-1867) was ook een intellectueel. Hij staat bekend als geschiedkundige, taalkundige, paleograaf, archeoloog en professor aan de Universiteit van Grenoble.

Lees het franstalige artikel: Musée Champollion à Grenoble prêt à ouvrir ses portes au public.
Lees het franstalige artikel: Le Musée Champollion est ouvert!
Bekijk de franstalige video van 5:55: Aux origines de l’égyptologie | Une affaire patrimoniale | Musée Champollion à Vif.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.