Mummie uit het Oude Rijk aangetroffen

Dagelijks leven in het graf van Chnoemdjedef – foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Op donderdag 26 januari 2023 werd bekend gemaakt dat een mummie uit het Oude Rijk is ontdekt in Sakkara. Het gaat om een man met de naam Hekasjepses. Zijn armen en benen waren afzonderlijk ingezwachteld om het lichaam een levensecht uiterlijk te geven. Het met mummielinnen omzwachtelde hoofd van Hekasjepses was beschilderd met ogen, een mond en donker haar. Bladgoud was zorgvuldig op het gezicht aangebracht om de illusie van een gouden huid te wekken. Volgens Egyptische overtuigingen was goud namelijk de kleur van de goden, en het vergulden van de lichamen van de doden drukte het idee uit dat ze goddelijke eigenschappen verwierven in het hiernamaals. Als zodanig konden de dierbaren van Hekasjepes troost putten uit de wetenschap dat hij herboren en verjongd zou worden in het hiernamaals, en voor eeuwig zou genieten van zijn favoriete eten en drinken met de goden.
Onder andere graven zijn ontdekt. De best bewaard gebleven heeft toebehoord aan Chnoemdjedef, een inspecteur van ambtenaren en opzichter van edelen en een priester tijdens de regering van farao Oenas uit de vijfde dynastie. Het graf is gedecoreerd met prachtige taferelen uit het dagelijks leven.

Lees het artikel: Mogelijk oudste mummie ooit gevonden in Egypte.
Lees ook: Egypt unveils 4,300-year-old mummy, tombs.

Bekijk de video van 54 seconden: Archeologists discover 4,300-year-old Egyptian mummy, dozens of relics | New York Post.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.