Lezing Toetanchamon

Portretkopje van Toetanchamon - Metropolitan Museum of Art New York

Portretkopje van Toetanchamon – Metropolitan Museum of Art New York

Toetanchamon, als kind op de troon

Sinds de sensationele ontdekking in 1922 van het graf van Toetanchamon is er sprake van een niet aflatende belangstelling voor de farao die als kind op de troon is gekomen. Ondanks de enorme hoeveelheid aan zeer fraaie met religieuze spreuken beschreven grafvoorwerpen die aan hem zijn meegegeven, bleef het leven van Toetanchamon tot voor kort in raadselen gehuld. Dit was vooral te wijten aan het gebrek aan geschreven bronnen die ons meer duidelijkheid zouden kunnen verschaffen over de jeugd van de Egyptische farao. De afgelopen twintig jaar heeft de egyptologie echter aanzienlijke vooruitgang geboekt door verscheidene geavanceerde wetenschappelijke onderzoeken toe te passen in het onderzoek naar de levensloop van de Egyptische kindkoning. Egyptoloog Huub Pragt geeft een lezing over dit onderwerp in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Deze Lezing Toetanchamon, als kind op de troon vindt op zaterdagmiddag 14 januari 2023 plaats in de Caesarzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze lezing kan gelijktijdig als onlinelezing Toetanchamon, als kind op de troon worden bijgewoond.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.