Lezing ‘Teje’

Koningin Teje in het National Museum of Egyptian Civilization in CaïroKoningin Teje is één van de meest besproken persoonlijkheden uit de Egyptische geschiedenis. Als Grote Koninklijke Echtgenote van Amenhotep III werd Teje tijdens haar leven als een godin op aarde beschouwd. Er zijn verscheidene portretkopjes van haar bekend waarbij ze wordt getoond met een kroon die alleen op het hoofd van godinnen voorkomt. Teje draagt ook vaak een dubbele koninklijke cobraslang aan het voorhoofd. Dit wijst erop dat zij tijdens de regering van haar man als goddelijke vorstin meeregeerde.

De lezing Teje vindt plaats op zaterdag 9 december 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Deze lezing kan ook gelijktijdig online worden bijgewoond.

Geplaatst in Geen categorie

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.