Lezing over de Nubische koning Senkamanisken

Shabti Senkamanisken – Allard Pierson Amsterdam

Op zaterdagmiddag 26 maart 2022 geeft Allard Pierson-conservator Ben van den Bercken een lezing over de shabti van de Nubische koning Senkamanisken. Deze lezing kan uitsluitend live worden bijgewoond in het Allard Pierson in Amsterdam en is alleen bedoeld voor de Vrienden van het Allard Pierson. Een jaarlidmaatschap kost € 40,-.

In augustus 2021 verwierf het Allard Pierson met steun van de Vrienden een bijzonder object: een shabti van de Nubische koning Senkamanisken. Deze shabti werd door de Amerikaanse archeoloog George Reisner in 1917 te Noeri opgegraven in Senkamanisken’s piramide. Noeri was naast El-Koerroe de belangrijkste begraafplaats van de Napatese vorsten die in de 8ste eeuw v.Chr. hun rijk uitbreidden tot aan de Middellandse Zee.
Hoe zag dit Napatese rijk van Koesj er uit? Wat is er nog te zien van Napata en Noeri? En wat is de context van de shabti van Senkamanisken? In de lezing Van Napata naar Noeri gaat conservator Collectie Egypte en Soedan Ben van den Bercken in op deze vragen en kun je na afloop de shabti en de kleine tentoonstelling Hier ben ik: de meerdere levens van Senkamaniskens shabti gemaakt door studenten van de masteropleiding Museum Studies van de UvA bekijken. De tentoonstelling is nog tot en met zondag 15 mei 2022 in het museum te zien.

Inloop: vanaf 14.45 uur (via entree Oude Turfmarkt 127)
Start lezing: 15.15 uur
Aansluitend tot 17 uur: borrel en mogelijkheid om de shabti en de tentoonstelling te bekijken
Aanmelden kan tot en met 22 maart 2022. Dit geldt uitsluitend voor de Vrienden van het Allard Pierson.

Geplaatst in Lezingen, Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.