Lezing Onde der Zon van Amarna

Nefertiti en Achnaton, Musée du Louvre - Parijs

Nefertiti en Achnaton, Musée du Louvre – Parijs

Onder de Zon van Amarna

Achnaton en Nefertiti leefden twaalf jaar lang in de nieuwgebouwde hoofdstad Achetaton, het huidige Tell el-Amarna. Egypte onderging in deze periode een enorme culturele verandering. De nieuwe cultus voor de zonnegod Aton was zeer restrictief en diende ertoe Achnaton en Nefertiti te verheffen boven hun onderdanen. Uit dit nieuwe denken vloeide een grote onderdanigheid bij de bevolking voort. De veranderingen zijn niet alleen waar te nemen op het vlak van de godsdienst, maar ook in de kunststijl en architectuur. Egyptoloog Huub Pragt geeft een lezing over dit onderwerp in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Deze Lezing Onder de Zon van Amarna vindt op zaterdagmiddag 17 december 2022 plaats in de Caesarzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze lezing kan gelijktijdig als onlinelezing Onder de Zon van Amarna worden bijgewoond.

 

Geplaatst in Geen categorie

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.