Lezing ‘Ik ben eruit!’

Standbeeld van Champollion in Figeac

Standbeeld van Champollion in Figeac

Nu 201 jaar geleden, op 14 september 1822, beleefde Jean François Champollion zijn Eureka-moment. De Franse taalkundige was er na lang onderzoek aan de ‘Steen van Rosetta’, in geslaagd om het hiërogliefenschrift volledig te ontcijferen. Door vele cartouches van farao’s met elkaar te vergelijken kwam hij erachter dat vrijwel alle namen van Egyptische farao’s zijn samengesteld uit meerlettertekens. Zo kan de klank ra in de naam Ramses met één teken, namelijk de zon, worden geschreven. Volgens de overlevering riep hij hierna uit: “Je tiens l’affaire!” – Ik ben eruit! Met deze belangrijke ontdekking door Champollion werd de weg vrijgemaakt voor de egyptologie als een moderne wetenschap.
De lezing ‘Ik ben eruit!’ vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Deze lezing kan ook gelijktijdig online worden bijgewoond.

Geplaatst in Geen categorie

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.