Lezing Amon-Ra

Beeld van Amon-Ra, Metropolitan Museum of Art, New York

Beeld van Amon-Ra, Metropolitan Museum of Art, New York

De Egyptenaren vereerden Amon als hun scheppergod. Zijn oorspronkelijke cultusplaats was Thebe, in het zuiden van Egypte. De Thebaanse koningen van het Middenrijk bezorgden de tempels van Amon vele rijkdommen en verhieven Amon tot rijksgod. Vanaf dat moment ging Amon ook een verbintenis aan met de in het noordelijke Heliopolis aanbeden zonnegod Ra, en werd daarmee Amon-Ra. Het hier getoonde gouden cultusbeeld van Amon-Ra kan worden bewonderd in het Metropolitan Museum of Art in New York. Zijn hoge kroon, die bestond uit een twee gestileerde struisvogelveren, is helaas beschadigd.
Op de wanden van zijn tempelcomplex te Karnak kan achter de naam van Amon-Ra zeer regelmatig de uitdrukking ‘Koning der Goden’ worden gelezen.

Op zaterdagmiddag 18 maart 2023 geeft egyptoloog Huub Pragt een twee uur durende lezing Amon-Ra, Koning de Goden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De lezing kan ook gelijktijdig online worden bijgewoond.
Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.