Ibissen niet gekweekt

Op woensdag 13 november 2019 werd bekend dat wetenschappers van de Griffith University in South East Queensland Australië hebben ontdekt dat heilige ibissen in het oude Egypte uit hun natuurlijke habitats werden verzameld om op rituele wijze te worden geofferd.
In de oudheid werden catacomben gevuld met gemummificeerde heilige Ibissen. Het was gebruikelijk dat de vogels als heilige dieren werden verzorgd en aanbeden binnen de omheiningsmuren van de tempelcomplexen. Bij hun overlijden werden de ibissen op rituele wijze gebalsemd en aan de god Thoth gewijd. In het totaal heeft deze religieuze praktijk tot vele miljoenen ibismummies geleid. Maar hoe de Egyptenaren over zoveel vogels konden beschikken was tot voor kort een raadsel. Op basis van enkele teksten en voorstellingen in graven, is men er lange tijd van uitgegaan dat men de vogels kweekte om ze vervolgens in volières te verzorgen. Dit blijkt bij nader inzien niet het geval te zijn geweest.

Lees het artikel: Ancient Egyptians gathered birds from the wild.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.