Hoge resolutie scans in de archeologie

Landmeters aan het werk, gaf van MennaIn de periode van 7 november tot en met 11 november 2015 verzorgt geodeet Robert Voûte een cursus voor de Egypt Exploration Society in Caïro. In vier lessen ‘Geographic Measuring for Archeologists’ doceert hij over landmeetkunde met moderne digitale hulpmiddelen en de toepassing daarvan in de archeologie.

Aansluitend zal Robert Voûte een paar dagen in Loeksor verblijven. Daar worden contacten onderhouden met de Egyptische autoriteiten in het kader van het Theban Wadis Geographical Survey, een project met als doel een hoge resolutie 3D kaart van het Thebaanse heuvelgebied te verkrijgen. In dat kader zijn ook contacten gelegd met de Britse egyptoloog Nicholas Reeves.

Reeves is de man achter de zoektocht naar het graf van Nefertiti in het graf van Toetanchamon. Zijn theorie is gebaseerd op hoge resolutie scans die in de grafkamer van Toetanchamon zijn ingewonnen. Hiervoor maakte de Spaanse instelling Factum Arte 3D scans die door middel van fotogrammetrische techniek tot een exacte replica hebben geleid. Zij gebruikten daarbij LIDAR (Laser Imaging Detection And Ranging), een geavanceerde technologie waarbij de afstand tot een object of oppervlak wordt bepaald door middel van laserpulsen.

Op woensdag 25 november 2015 gaf Robert Voûte samen met egyptoloog Huub Pragt een lezing in Hilversum met de titel Nefertiti in het graf van Toetanchamon?.

Lees het hele artikel Hoge resolutie scans in de archeologie.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.