Het gelaat van Hatsjepsoet

Fragmenten van het gelaat van Hatsjepsoet – Foto PCMA UW – Kacper Prus

Op woensdag 9 februari 2022 werd bekend dat de Pools-Egyptische missie in Deir el-Bahri een sfinx met het portret van koningin Hatsjepsoet heeft gereconstrueerd. Oorspronkelijk stonden er meer dan 70 van dit soort sculpturen aan weerszijden van de verhoogde weg die naar de tempel leidde. Kort na de dood van Hatsjepsoet, onder het bewind van Thoetmoses III, werden al haar afbeeldingen vernietigd om tekenen van haar regering uit te wissen. Haar sfinxen werden in stukken kapotgeslagen en begraven. Hierdoor bleef de oorspronkelijke polychromie in uitstekende staat behouden. Het opmerkelijke kleurenpalet van het gezicht van de koningin op deze sfinxen sluit aan bij de Egyptische artistieke canon. Het vrouwelijk lichaam werd in een gele kleur weergegeven.

Bekijk meer foto’s van het reconstructieproces via: Polish-Egyptian Expedition to the Temple of Hatshepsut at Deir el-Bahari.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.