Grensstèle van Wahibra

De grensstèle van Wahibra.

In juni 2021 werd bekend gemaakt dat een Egyptische landbouwer uit Ismailia, een plaats aan de oostgrens van de Nijldelta, een intacte stèle heeft aangetroffen op zijn land. De man zag al snel dat er hiërogliefen op de zandstenen plaat stonden en stelde de autoriteiten op de hoogte. De stèle is  230 cm hoog, 103 cm breed en 45 cm dik. De lunet van de stèle vertoont de gevleugelde zonneschijf met een cartouche van farao Wahibra. Deze vierde koning van de 26ste dynastie is ook bekend onder zijn vergriekste naam, Apriës.

Zodra Wahibra de macht van zijn vader Psamtjek II had overgenomen, begon hij een agressieve buitenlandse politiek te voeren. Hij zette zich daarbij af tegen het beleid van zijn vader en concentreerde zich vooral op de uitbreiding van het Egyptische Rijk aan de noordoostelijke landgrenzen. Om dit doel te bereiken, liet hij militaire operaties uitvoeren die werden gestart vanuit het noordoosten van de Nijldelta. De nu teruggevonden grensstèle bevestigt dit beeld. Op de stenen plaat staan ​​​​15 regels aan hiërogliefentekst. De stèle staat sinds juni 2021 opgesteld in het reeds in 1932 geopende Ismailia Museum.

Lees het artikel: Farmer discovers 2,600-year-old stone slab from Egyptian pharaoh.
Lees ook: Pharaonic border stela received at Ismailia Museum.

Geplaatst in Nieuws | Tags , ,

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.