Graven geopend in Loeksor

Archeologen aan het werk in het graf van Meru © Anastasiia Stupko-Lubczynska / Pools centrum voor mediterrane archeologie

Archeologe aan het werk in het graf van Meroe © Anastasiia Stupko-Lubczynska / Pools Centrum voor Mediterrane Archeologie.

In de maand februari 2023 zijn drie Thebaanse graven voor publiek geopend. Het zijn de graven TT11 van Djehoety, TT12 van Hery en TT240 ven Meroe. Aan de restauratie van de eerste twee graven is meer dan twintig jaar gewerktdoor de Spaanse archeologische missie onder leiding van José Manuel Galan. Het graf van de schatbewaarder Djehoety dateert uit de 18de dynastie, ten tijde van koningin Hatsjepsoet. Hery was de opzichter van de dubbele graanschuur van de koninklijke echtgenote en moeder van de koning, koningin Ahhotep, die het land de facto regeerde terwijl haar zoon (koning Ahmose) oorlog voerde in het noorden.

Het graf van Meroe dateert uit het begin dvan het Middenrijk, halverwege de 11de dynastie. Het is door het Poolse Centrum voor Mediterrane Archeologie van de Universiteit van Warschau gerestaureerd. Het graf kijkt uit op de processieweg naar de tempel van Monthoehotep II te Deir el-Bahri. Het graf van Meroe is het oudste graf dat voor publiek is opengesteld op de Thebaanse westoever. Meroe was een hoge ambtenaar aan het hof van farao Monthoehotep II. Het graf bevat een gang die leidt naar een offerkapel met een nis voor een standbeeld van de overledene. Voordat de kapel wordt bereikt, leidt een grafschacht in de vloer naar een gang die afdaalt naar de gedecoreerde grafkamer met een sarcofaag.

Bezoek de website: Projecto Djehuty.
Lees het artikel: A 4000-year-old tomb is one of the latest new discoveries opening to the public in Egypt.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.