Gratis onlinelezing over het graf TT45 van Djehoety

Graf TT45 van Djehoety.

Theban Tomb 45 Luxor Egypt © TT45 Project Matjaz Kacicnik.

Op dinsdagmiddag 2 mei 2023 geven egyptologe Dr. Carina van den Hoven en geodeet Ir. Robert Voûte een Engelstalige onlinelezing over het Thebaanse graf TT45 van Djehoety. Sinds 2017 wordt onder leiding van Carina van den Hoven een veldwerk- en onderzoeksproject uitgevoerd aan dit bijzondere graf uit de 18de dynastie. Dit graf van Djehoety is namelijk enkele honderden jaren later hergebruikt door een man met de naam Djehoetyemheb. Hoewel de praktijk van grafhergebruik doet denken aan usurpatie, grafroof en vernietiging, werd dit graf TT45 hergebruikt met respect voor de nagedachtenis van de oorspronkelijke eigenaars. In plaats van de oorspronkelijke decoratie te vervangen door zijn eigen decoratie, liet de tweede grafeigenaar het grootste deel van de bestaande decoratie in de oorspronkelijke staat. Hij voegde zijn eigen decoratie toe aan wanden die door de eerste grafeigenaar onversierd waren gelaten, en hij retoucheerde en overschilderde een aantal van de oorspronkelijke schilderingen. In 2019 ontving Van den Hoven een subsidie van het Leiden University Centre for Digital Humanities om een ‘proof of concept’ te ontwikkelen over de digitale documentatie en materiële analyse van de geschilderde decoratie van het graf. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de oude overschilderingen.
In deze onlinelezing wordt getoond hoe verschillende digitale technologieën zijn toegepast voor de documentatie en analyse van het graf. Te denken valt aan fotogrammetrie, 3D-modellering, digitale epigrafie en infraroodfotografie. Ook wordt uitgelegd hoe het 3D-model van het graf TT45 is ‘gegeorefereerd’ in een coördinatenstelsel. Georefereren wil zeggen dat historische kaarten digitaal zijn geplaatst over de huidige kaart.

Deze gratis onlinelezing wordt georganiseerd door het Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH). De livestream wordt door Carina van den Hoven presenteert vanuit Loeksor Egypte, en door Robert Voûte vanuit Delft.

Bekijk alvast een video-interview met Carina van den Hoven.
Beluister alvast een podcastgesprek met Robert Voûte.

Datum: dinsdag 2 mei 2023.
Tijd: 12.00 – 13.00 uur.
Aanmelden kan uitsluitend per email: lucdh@hum.leidenuniv.nl.  Zet in de onderwerpregel ‘Registration lunchtime talk 2 May 2023’.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.