Graf van Tjaoeërchetef ontdekt en mummiekist van Poeioe geopend

De mummiekist van Poeioe uit TT33. Foto: Cassandre Hartenstein Université de Strasbourg.

De mummiekist van Poeioe uit TT33. Foto: Cassandre Hartenstein Université de Strasbourg.

De Egyptische Minister van Oudheden, Chaled el-Enany, heeft op zaterdag 24 november 2018 in een persbijeenkomst op de archeologische site van El-Assasif in Loeksor twee vondsten bekend gemaakt. Dat deze twee vondsten los van elkaar moeten worden gezien, is door vrijwel alle aanwezige journalisten verkeerd begrepen. De hieronder weergegeven links naar de artikelen in kranten en tijdschriften spreken daarom veelal van de vondst van een intact graf. Helemaal verwarrend was het feit dat het reeds lang geleden ontdekte ruime graf TT33 van Padiamenemope uit de 26ste dynastie bij deze gelegenheid dienstdeed als persruimte. Sommige journalisten kregen de indruk dat alle vondsten waarover door de minister werd gesproken uit het graf kwamen waarin zij zich op dat moment bevonden.

De minister hield de aanwezigen voor dat de Egyptische archeologische missie, die werkzaam is in El-Assasif, een niet eerder bekend graf heeft ontdekt. De ontdekking is gedaan na vijf maanden van intensieve opgravingswerkzaamheden onder leiding van de secretaris-generaal van de Hoge Raad van Oudheden, Moestafa Waziri. Het doel van de missie was aanvankelijk gericht op het terugvinden van de ingang van het graf dat ongeveer honderd jaar geleden is ontdekt, TT28 van Hori. Hij was een priester die in de tempel van Amon te Karnak dienstdeed tijdens de Ramessiden Tijd. Nadat ongeveer driehonderd kubieke meter aan puin was verwijderd, stuitten de archeologen per toeval op de ingang van een ander veel kleiner graf. De wanden en plafonds zijn voorzien van kleurrijke schilderingen die dateren uit het Nieuwe Rijk, op basis van de stijlkenmerken mag het graf worden geplaatst in het midden van de 19de dynastie. Op een van de wanden moet een voorstelling te zien zijn van de vergoddelijkte farao Amenhotep I en zijn moeder Ahmes-Nefertari. Ook wordt de oorspronkelijke grafeigenaar in aanbidding van de god Chepri getoond. Volgens de minister luidt zijn naam Tjaoeërchetef (met de betekenis ‘Wind is achter hem’). Hij was de schrijver van de balsemingstent in de tempel van de godin Moet, de echtgenote van Amon. De foto’s bij de verschillende artikelen vertonen echter nergens deze naam. Wel worden sjabtis getoond van een man met de naam Amenhotep. Hij deed dienst als rein-priester in het tempelcomplex van de godin Moet. Een in stijl overeenkomstige sjabti is vermoedelijk van zijn echtgenote Neferet. Van haar is bekend dat zij de belangrijke priesteressentitel Zangeres van Moet droeg. Nog ingewikkelder wordt het verhaal wanneer op een uit twee delen bestaand paneel van een sjabtikist uit de 21ste dynastie de naam van Chonsoemose valt te lezen. Hij was een rein-priester in de tempel van Moet. Vermoedelijk is het graf daarom reeds in de oudheid geplunderd en vele malen hergebruikt. Dat is beslist ook in de Late Tijd gebeurd. In september 2018 troffen de archeologen namelijk in een met tichelstenen verzegeld zijvertrek van het graf, twee mensvormige houten mummiekisten aan. De kisten zijn zwart gebitumineerd en voorzien van voorstellingen in gele pigment. Een van de kisten vertoont de naam Padiaset. De andere behoort tot zijn dochter, de Zangeres van Amon, Nesmoetanch.

Na afloop van deze aankondigingen liet minister El-Enany de pers getuige zijn van de opening van een intacte houten mummiekist uit het begin van de 18de dynastie die eerder in november 2018 door de Franse missie van de universiteit van Straatsburg in een van de ondergrondse zijvertrekken van het graf TT33 was ontdekt. Uit het YouTube-filmpje kan worden opgemaakt dat de Belgische professor Frederic Colin de naam op de mummiekist van een vrouw leest als Hoeyoe of Hoeya. De hiërogliefen op de mummiekist laten niets te twijfelen over, de naam van deze dame luidt Poeioe.

Lees het artikel: Breaking News: 3000-year Tomb Contains Intact Coffins discovered in Luxor.
Lees ook: Mummified woman dating back 3,000 years unveiled in Egypt.
Lees het artikel: Deux sarcophages et une stèle funéraire mis au jour en Egypte par des chercheurs de Strasbourg.

Bekijk de video van 3:44: Archaeologists unveil ancient Luxor tomb, open closed coffin for first time.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.