Geruzie over Egyptische geuren

Cosmeticavoorwerpen uit het graf van Cha en Merit - Museo Egizio Turijn

Cosmeticavoorwerpen uit het graf van Cha en Merit – Museo Egizio Turijn

De voorwerpen uit het graf van de architect Cha en zijn echtgenote Merit werd in 1906 ontdekt door Ernesto Schiaparelli. Sindsdien wordt deze geweldige verzameling bewaard in het Museo Egizio in Turijn. Het vormt de meest uitgebreide en best bewaard gebleven niet-koninklijke Egyptische grafuitrusting die ooit is ontdekt. Schiaparelli beperkte zijn eigen onderzoek tot een paar niet-unieke voorwerpen, waardoor het grootste deel van de grafgoederen onaangeroerd zijn gebleven. Zijn goede beslissing stelt hedendaagse wetenschappers in staat om de archeologische vondsten met geavanceerde technieken te bestuderen. Daarbij gaat men uit van een niet-invasieve benadering. Dit betekent dat afgesloten vaatwerk niet wordt geopend. Verscheidene media hebben begin mei 2022 gemeld dat het wetenschappers is gelukt om de geuren uit de tijd van Cha en Merit te reconstrueren op basis van onderzoek aan de nog steeds afgesloten zalfvazen uit hun graf. In een artikel met de titel ‘Archaeology of the invisible: The scent of Kha and Meritin het Journal of Archaeological Science (JAS), verklaren onderzoekers dat zij de vluchtige verbindingen die worden uitgestoten door organische materialen in vazen hebben weten te detecteren in het museum van Turijn. Vanwege het nog steeds geldende beleid van het Museo Egizio, kreeg het team van chemici dat de analyses uitvoerde geen toestemming om de verzegelde zalfvazen te openen. Het onderzoek zou zijn gedaan met een verplaatsbare massaspectrometer (SIFT-MS).

Deze publicatie werd op woensdag 4 mei 2022 fel bekritiseerd door Dora Goldsmith, PhD-onderzoeker Egyptologie aan de Freie Universität Berlin. De titel van haar proefschrift luidt ‘The Archeology of Smell in Ancient Egypt’.

Lees het artikel: Ancient ‘smellscapes’ are wafting out of artifacts and old texts.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.