Egyptologische bibliotheek geveild

Op dinsdag 16 juni 2020 wordt bij het veilinghuis Burgerdijk & Niermans in Leiden de egyptologische bibliotheek van wijlen Prof. Dr. J.F. Borghouts geveild.

Joris Borghouts (1939-2018) werd in 1985 benoemd tot Hoogleraar in de Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Hij was zowel een specialist op het vlak van de Egyptische taalkunde als de Egyptische religie.

In 2004 ging hij met emeritaat en bleef als gastmedewerker/research fellow verbonden aan het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) in Leiden. Zijn enorme kennis en brede belezenheid in de Egyptische teksten was ongeëvenaard, inclusief de late vormen van het Oudegyptisch: Demotisch en Koptisch. In 1974 verscheen van zijn hand bij uitgeverij Fibula-van Dishoeck het bekende Nederlandstalige boek Egyptische Sagen en Verhalen. Tot zijn belangrijkste wetenschappelijke publicaties behoren zijn bloemlezing Ancient Egyptian Magical Texts, Leiden 1978, en zijn Middelegyptische grammatica in twee delen, Egyptian: An Introduction to the Writing and Language of the Middle Kingdom, Leiden en Leuven 2010.

Bekijk de kavels in de veilingcatalogus van veilinghuis Burgersdijk & Niermans.