Egyptische gerechten eenvoudig klaar te maken

Tijdens onze virtuele rondreis door Egypte is het niet altijd even eenvoudig om een geschikt restaurant te vinden. Mocht u een avond zelf willen koken, dan volgen hier een paar goede suggesties. De onderstaande Egyptische gerechten hebben twee dingen met elkaar gemeen. Ze zijn in de eerste plaats eenvoudig te bereiden. Daarnaast is een belangrijk bestanddeel van het recept het kruidenmengsel ras el hanout. Het betekent letterlijk ‘hoofd van de winkel’ en kan steeds iets verschillen van samenstelling. Soms is het een mengsel van wel twintig of zelfs meer specerijen. De belangrijkste ingrediënten zijn piment, bosbessen, galangawortel, gember, foelie, kardemom, kaneel, kruidnagel, kurkuma, nigella, nootmuskaat, staartpeper en zwarte peper. Doorgaans worden deze specerijen geroosterd en daarna samen fijngemalen. Het mengsel heeft een bruine kleur en heeft de typische geur van de Noord-Afrikaanse keuken. Het wordt vooral gebruikt bij de bereiding van tajine, de Arabische stoofschotel. Ook wordt het veel gebruikt in lamsvlees, kofta, kip, couscous en rijst.

Kofta voor twee personen

Voor dit gerecht kun je naar keuze kalfs- runder- of lamsgehakt gebruiken.

  • 2 sjalotten
  • 10 g verse peterselie
  • 1 zakje ras el hanout
  • 300 gram gehakt
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 100 centiliter Griekse yoghurt 0%
  • halve komkommer

Snipper de sjalotten. Snijd de peterselie fijn. Meng de sjalot, de helft van de peterselie en de ras el hanout door het gehakt. Vorm hier met vochtige handen worstjes van. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de kofta in 10 minuten goudbruin en gaar.

Pers de knoflook. Snijd de komkommer in plakjes. Meng dit samen met de andere helft van de peterselie door de yoghurt. Breng dit op smaak met peper.

Egyptische kip voor twee personen

  • 4 bosuitjes
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 225 g kipfilet in blokjes
  • 1 zakje ras el hanout
  • 250 gram parelcouscous
  • 350 gram peultjes en wortels
  • 40 gram blanke rozijnen
  • 10 gram korianderblaadjes
  • 2 eetlepels grof gehakte bruine amandelen

Kook de parelcouscous in ongeveer 9 minuten gaar. Verhit ondertussen de olijfolie in een braadpan, bestrooi de blokjes kipfilet met ras el hanout. Bak de kip samen met de grof gesnipperde bosuitjes op een hoog vuur goudbruin en gaar in circa 8 minuten. Schep regelmatig om. Voeg de couscous toe en verwarm nog 2 minuten. Kook in de tussentijd de peultjes en wortels in circa 5 minuten gaar. Voeg de laatste minuut van de kooktijd de blanke rozijnen toe. Giet het kookvocht af. Meng de groente door de kip. Verdeel de couscous over twee diepe borden en  schep de groenten er bovenop. Bestrooi dit met de grof gesneden koriander en grof gehakte amandelen.

Vegetarische Tajine met kikkererwten

Voor dit gerecht dient u de kikkererwten reeds een dag eerder in drie liter koud tot lauw water te laten wellen.

  • 300 gram kikkererwten
  • 1 aubergine
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 zakje ras el hanout
  • 40 gram blanke rozijnen
  • 2 vleestomaten
  • 150 milliliter water
  • 40 gram blanke rozijnen
  • 10 gram korianderblaadjes
  • 2 eetlepels dadelstroop of honing

Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Breng de erwten met ruim koud water aan de kook en laat met de deksel op de pan 45 min op een laag pitje koken. Snijd ondertussen de aubergines in blokjes en pers de knoflook. Verhit de olie in een koekenpan en bak de aubergine in circa 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de knoflook en de ras el hanout toe, zet het vuur laag en laat het geheel nog 5 minuten garen. Giet de kikkererwten af.

Snijd de vleestomaten in blokjes en voeg dit samen met de rozijnen en het water toe aan de gebakken aubergine en breng het aan de kook. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten op een laag vuur stoven. Hak ondertussen de koriander grof. Bestrooi de tajine met de koriander en besprenkel het met de dadelstroop of honing.