Egypte eist objecten terug

De Egyptische ambassade in Londen probeert sinds maandag 10 juni 2019 de verkoop van een portretkop van Toetanchamon te verhinderen. Op woensdag 3 juli 2019 wordt het kunststuk geveild bij Christie’s in Londen en zal naar verwachting ongeveer 5 miljoen Euro gaan opleveren. De zaak is in gang gezet door Zahi Hawass. Hij vermoedt dat de kop van een beeld van Amon uit kwartsiet met de gelaatskenmerken van Toetanchamon is gestolen uit de tempel van Karnak. Hij voegde eraan toe dat hij zich niet kan voorstellen dat het veilinghuis Christie’s over de juiste documenten beschikt waarmee het kan aantonen dat het stuk op legale wijze Egypte heeft verlaten. Nu men toch in afwachting is van de geldige eigendomsbewijzen, heeft het Egyptische Ministerie van Buitenlandse Zaken Christie’s verzocht om alle overige Egyptische items uit de veiling te verwijderen.
Ola El Aguizy, professor Archeologie aan Cairo University, deelt de mening van Hawass en vindt dat de portretkop moet worden teruggegeven aan Egypte.
Het veilinghuis Christie’s zegt voldoende bewijzen te hebben dat de kop door de huidige eigenaar in 1985 in München is gekocht bij kunsthandel Heinz Herzer. Daarvoor zat het object in de verzameling van een Oostenrijkse handelaar, Joseph Messina, die het rond 1973-74 heeft gekocht van Prinz Wilhelm von Thurn und Taxis. Naar verluidt had deze laatste het stuk al in de jaren zestig in zijn bezit. Sinds de UNESCO-conventie van 1970 tegen de illegale handel in oudheden, kopen musea alleen voorwerpen aan waarvan kan worden aangetoond dat ze vóór die datum het land van herkomst hebben verlaten.

Lees het artikel: Egypt Tries to Halt the Auction of a King Tut Sculpture Amid Accusations That It Could Have Been Looted.
Op donderdag 4 juli 2019 werd Huub Pragt geïnterviewd door BNR Nieuwsradio. Luister naar het 3:40 minuten durende Interview.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.