De gezichten van drie Egyptische mummies

De reconstructie van drie gezichten van mummies. Beeldrecht: Parabon NanoLabs.

Op vrijdag 1 oktober 2021 werd bekend gemaakt dat onderzoekers voor het eerst gebruik hebben gemaakt van DNA-gegevens om de gezichten van drie mummies te reconstrueren. De mummies zijn allen afkomstig uit de necropool van Aboesir en dateren uit verschillende tijdsperiodes van de Egyptische beschaving. De oudste mummie dateert uit de 18de dynastie ten tijde van farao Amenhotep III. De jongste mummie kan worden gedateerd in de 27ste dynastie rond 450 v.Chr. toen de Perzen in Egypte aan de macht waren.

In 2017  hadden wetenschappers van het Max Planck Instituut in Tübingen, de drie mummies al op DNA-sequentie onderzocht. Parabon NanoLabs is een Amerikaans bedrijf dat nanofarmaceutica ontwikkelt en diensten voor DNA-fenotypering levert, vooral aan juridische organisaties. Een team van Parabon NanoLabs heeft nu die genetische gegevens gebruikt om 3D-modellen van de gezichten van de mummies te maken door middel van een proces dat forensische DNA-fenotypering wordt genoemd. Genetische gegevens worden dan gebruikt om de vorm van gelaatstrekken en andere aspecten van iemands fysieke verschijning te reconstrueren. Het team heeft ervoor gekozen om te tonen hoe de mannen eruit hebben gezien rond hun 25-jarige leeftijd. Parabon NanoLabs presenteerde de gezichtsreconstructies van de drie mummies tijdens een internationaal symposium over menselijke identificatie.

Lees het artikel: 3-D Reconstruction Reveals the Faces of Three Ancient Egyptian Mummies.
Lees ook: 3 Egyptian mummy faces revealed in stunning reconstruction.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.