Amenhotep III nader bekeken

Amenhotep III in de Loeksortempel.

De Epigraphic Survey van het Oriental Institute, is gehuisvest in het Chicago House in Loeksor. Sinds jaar en dag is het onderzoeksteam in Loeksor actief op het vlak van epigrafie. Ook in de moderne epigrafie blijft de noodzaak bestaan van het nauwkeurig observeren en interpreteren van een inscriptie door een egyptoloog. De wetenschappelijke kennis over historisch belangrijke kenmerken worden daarbij benut. De onderzoeker weet storende elementen zoals beschadigingen of verkleuringen te herkennen. Het resultaat van deze waarnemingen en interpretaties levert een hoogwaardige facsimile-lijntekening op. Met dit leidende principe nog steeds in gedachten, zijn door de jaren heen technische hulpmiddelen ingezet door het Chicago House. Als een prachtig voorbeeld werd eind april 2021 het epigrafisch onderzoek aan het reliëf van Amenhotep III, die geknield is weergegeven voor de god Amon, in detail besproken. Dit beroemde reliëf kan worden bewonderd achterin in de Loeksortempel.

Lees het engelstalige artikel en zoom tot in detail in op de daar weergegeven foto van de reliëfvoorstelling van Amenhotep III: Documenting the Amenhotep III Wall Scene LD177 at Luxor Temple.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.