Ligt Nefertiti nog steeds begraven in het graf van Toetanchamon?

Noordwand in de grafkamer van KV 62Op maandag 5 oktober 2015 kwam een tegenreactie op het onderzoek van Nicholas Reeves. Egyptoloog Tom Hardwick is een specialist op het vlak van Egyptische Kunst en is als adviseur werkzaam in Egypte bij de inrichting van het Grand Egyptian Museum in Caïro. Hij neemt de argumenten van Reeves kritisch onder de loep.

Het verschil van mening komt vooral tot uiting wanneer het gaat om de voorstelling van het mondopeningsritueel op de noordelijk grafwand van KV 62. Reeves is van mening dat de linker mummievormige figuur oorspronkelijk Nefertiti voorstelde en dat de rechter figuur met het luipaardvel een typische weergave is van Toetanchamon in de vroege Post-Amarna periode. Deze voorstellingen zouden voor de begrafenis van Toetanchamon zijn hergebruikt. De cartouches zouden zijn overgeschilderd met de namen van Toetanchamon en Eje. Hardwick beargumenteerd waarom hij denkt dat dit niet zo is. Hij is van mening dat links Toetanchamon en rechts zijn opvolger Eje is te zien.

Lees hier het hele artikel: Is Nefertiti still buried in Tutankhamun’s tomb?

Geplaatst in Nefertiti Reeves | Tags , , ,

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.