16 piramides ontdekt in Soedan

16 piramides ontdekt in SoedanIn de oude stad Gematon in Soedan zijn de restanten van maar liefst 16 piramides gevonden. Onder de bouwblokken bevinden zich de in de rotsbodem uitgehakte graftombes. De piramides zijn zo’n 2000 jaar oud en stammen uit de Koesjitische Periode. Er zijn tot nu toe zes piramides van steen uitgegraven en tien van tichelsteen. De grootste is 10,6 meter breed en zou 13 meter hoog zijn geweest. Ze hebben niet allemaal toebehoord aan de elite. De vorm en omvang van enkele piramides maken duidelijk dat zij voor de lagere klasse waren bestemd.

In één van de tombes is een offertafel van tin-brons aangetroffen. Hierop staat een priester weergegeven die aan Osiris offert. Osiris en Isis waren van Egyptische oorsprong, maar werden in Koesj ook vereerd. De offertafel is een object van koninklijke allure.

Er is ook een kleine piramide gevonden waar drie kinderen lagen begraven. Hun lichamen waren versierd met faience kralen.

Lees het hele bericht: 16 pyramids discovered in ancient cemetery

Geplaatst in Nieuws | Tags , , , , , , ,

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.